Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Arktidu zasáhly teploty o 20 °C vyšší než normálně

4. 1. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 1. 2021 | mm, meteocentrum.cz;severe-weather.
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nad polární moře pronikl relativně teplý vzduch z Atlantiku Arktidu zasáhly teploty o 20 °C vyšší než normálně Zdroj fotografie: 123rf

Oteplení v aktuálních dnech nepozorujeme jen v části střední Evropy, ale i ve vysokých zeměpisných šířkách polárních moří.

V oblasti mezi Grónském, Špicberky (Svalbardem) a severním pobřežím Sibiře jsou aktuálně teploty vyšší o více než 10 °C než je zde normální. Místy přesahuje odchylka i 20 °C. Výrazné oteplení zasáhne i nejseverější část Sibiře (a tedy i celé Asie) - poloostrov Tajmyr a přilehlé ostrovy zvané Severní země.

Takto vysoké odchylky od průměrů způsobí, že v menší části Arktidy budou teploty blízko 0 °C a na rozsáhlé ploše zasažené oteplením bude jen kolem -5/-10 °C, tedy velmi slabý mráz pro daná místa v lednu. V nejteplejších místech tak bude podobně teplo jak čekáme třeba v úterý na západě Čech.

V důsledku toho, že teploty nad ledem výrazněji nepřekročí bod mrazu, tak se nepředpokládá, že by tato událost způsobila výraznější tání mořského ledu. Na druhou stranu se prakticky jistě projeví na zpomalení růstu mocnosti ledové vrstvy na povrchu oceánu. Arktická zima ale bude ještě několik měsíců pokračovat a za vhodných podmínek může dojít doplnění mocnosti ledu později.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024