Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Arktický vpád před 36 lety přinesl i do velkých měst kolem -25 °C

3. 1. 2021 | Poslední aktualizace: 00:00 3. 1. 2021 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Po Novém roce 1985 dorazilo razantní ochlazení na mimořádně nízké teploty. Arktický vpád před 36 lety přinesl i do velkých měst kolem -25 °C Zdroj fotografie: 123rf V aktuálních dnech zaznamenáváme průměrné až nadprůměrné teploty bez větších extrémů. Rozhodli jsme se tak podívat do meteorologické historie, konkrétně na rok 1985, o kdy se o absenci extrémů rozhodně mluvit nedalo.

Rok 1985 začal už tak poměrně chladným počasí s odpoledními teplotami i ve velkých městech kolem -5 °C, minima se zde nacházela blízko -10 °C. Šlo tak o teploty podprůměrné, ale zdaleka ne nijak mimořádné.

Výrazné zesílení mrazů zapříčinil příliv velmi studeného, arktického vzduchu od severu. Ten k nám postupně pronikal mezi 3. a 5. lednem a dalších několik dní nad naším územím setrvával. A právě v této době, kdy se u nás mrazivý vzduch "usadil" byly mrazy nejsilnější.

V Ostravě-Porubě hned dvakrát klesla teplota na -27,3 °C, v Brně-Tuřanech bylo nejchladněji 7. ledna (-24,1 °C) a v Praze-Libuši o dva dny později, rovných dvacet pět stupňů pod nulou.  Mimořádně chladno bylo i přes den, denní maxima se v nejstudenějších dnech pohybovala jen kolem -15 °C i ve velkých městech!

Mimo větší města byly naměřeny i nižší teploty, například v Biskupicích u Jevíčka klesla rtuť teploměru hned ve dvou dnech na -30 °C. Atmosféru ladovské zimy doplňovala v těchto dnech i nezanedbatelná sněhová pokrývka, na zmíněných stanicích v Praze, Brně a Ostravě leželo kolem 15-20 cm sněhu.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024