Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ve Slezsku bylo v sobotu i 14 °C, v Plzni jen 2 °C

5. 12. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 12. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Příliv teplého vzduchu se nejvýrazněji projevuje na severovýchodě území. Ve Slezsku bylo v sobotu i 14 °C, v Plzni jen 2 °C Zdroj fotografie: Zuzana Kluková S čerstvým jihovýchodním větrem dorazilo do Česka i výrazné oteplení. I když ne všude, k tomu se ještě dostaneme. Po epizodě zimního počasí připomínala sobota spíš ufučený podzim.

Nejvyšší teplotu hlásila dnes stanice ve Vidnavě ležící severně od Hrubého Jeseníku. Odpoledne zde bylo minimálně 14,5 °C. Teploty kolem 13 °C hlásila řada stanic na Ostravsku. Nejvyšší teploty v této oblasti (a ne třeba na jižní Moravě) jsou při těchto situacích typické. Při výrazném jihovýchodním proudění totiž dochází k fénovému efektu a k dodatečnému ohřevu na závětrné straně hřebenů Jeseníků a Beskyd.

Hranice 10 °C byla překročena i na mnoha dalších místech především na východní a střední Moravě, ale lokálně i na východě Čech. Jinak se teploty dostaly převážně na 6/10 °C. I to už je na první dekádu prosince jasný nadprůměr.

Výjimkou z teplého charakteru počasí byly západní Čechy. V tomto regionu se stále udržuje o něco chladnější vzduch a bylo to znát i na sobotních teplotách. V Plzeňském a Karlovarském kraji jsme zaznamenávali většinou jen 1/5 °C. I přímo v Plzni se po mrazivém ránu teplota pohybovala pouze do 2 °C, dnešní den tak zde nijak nevybočuje z normálních hodnot.

Velmi teplé počasí vydrží i v neděli, celkově by mohlo být ještě o stupeň více. Oteplí se i na západě, byť hlavně poblíž hranice s Německem může zůstat chladněji než ve zbytku republiky.



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024