Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Atlantik zažil letos nejvíc tropických bouří v historii

21. 11. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 11. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Celkem jich bylo 30, rekord z roku 2005 činil 28 Atlantik zažil letos nejvíc tropických bouří v historii Zdroj fotografie: NASA V tomto týdnu jsme informovali o silném hurikánu Iota, který zpustošil Kolumbii. Ve stínu mediálně atraktivnější koronavirové situace poněkud zapadla skutečnost, že letošní hurikánová sezona v regionu Atlantiku dosáhla historického rekordu. Celkem bylo za poslední půlrok zaznamenáno 30 tropických bouří, o dvě více než v dosud rekordním roce 2005, který přinesl mimo jiné i ničivý hurikán Katrina. Sezona končí oficiálně na konci listopadu, s velkou pravděpodobností už se další tropické bouře ale nedočkáme. 

V létě se objevoval větší počet slabších bouří, na podzim pak přišlo i několik silnějších. Tou nejsilnější se stala ta zatím poslední, tedy Iota, jako jediná dosáhla na nejvyšší kategorii 5. Nejničivější byla Laura na konci srpna, dosahující kategorie 4, ale napáchající škody ve výši zhruba 14 miliard dolarů. Většina bouří žádné významné dopady a problémy nepřinesla a staly se více méně jen statistickým zápisem.

Hovoříme-li o rekordním množství tropických bouří, tak je třeba si říci, že pozorování se uskutečňují od poloviny 19. století, ale po dlouhou dobu jen na základě pozemního pozorování a informací z oceánských lodí. Některé menší bouře tak mohly v té době meteorologům i uniknout. Spolehlivé družicové pozorování máme od sedmdesátých let 20. století. Takže pokud hovoříme o rekordu v počtu bouří, tak je to spíše za posledních asi 50 let.

I tak se zdá, že počty bouří mají tendenci z dlouhodobého hlediska spíše růst, souvislost s oteplováním klimatu ale zatím příliš prokázána nebyla.



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024