Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Supercelární bouře zasypala Tripolis i 20 cm kroupami!

3. 11. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 3. 11. 2020 | mm, meteocentrum.cz;severe-weather.
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jedná se o jedny z největších krup, které byly na světě zaznamenány. Supercelární bouře zasypala Tripolis i 20 cm kroupami! Zdroj fotografie: 123rf

Kroupy, se kterými se setkáváme v Česku mají v průřezu většinou do 2 centimetrů, výjimečně se objeví o něco větší. Ale umíte si představit kroupu dlouhou jako otevřená dlaň? Právě takové byly hlášeny minulý týden z libyjského Tripolisu.

Obrovské kusy ledy přinesla supercelární bouře, která vznikla ve velmi příznivých podmínkách ve výškové brázdě nižšího tlaku. Jako supercelární bouři neboli supercelu označuje typ bouřky s rotujícím výstupným proudem. Právě s tímto typem bouří jsou často spojeny velké kroupy a dokonce i tornáda.

Přesnou míru největších krup bohužel neznáme, ale na základě fotografií se odhaduje na přibližně 20 cm (18-24 cm). Jde o nejdelší rozměr ("délku") kroupy, na "šířku" je podstatně užší. Tripoliská kroupa tak dosáhla podobné velikosti jako největší oficiálně zaznamenaná kroupa, která měla 20,3 cm a spadla v roce 2010 v Jižní Dakotě. Tato kroupa vážila 880 gramů! Podobně velký kus ledu spadl i v roce 2018 v Argentině.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024