Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Teplota se v Čechách blížila ke 20 °C, padl klementinský rekord

2. 11. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 11. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na začátek listopadu bylo zejména na území Čech mimořádně teplo. Teplota se v Čechách blížila ke 20 °C, padl klementinský rekord Zdroj fotografie: 123rf

První listopadové pondělí se neslo ve znamení teplého jihozápadního proudění po okraji hluboké tlakové níže nad severním Atlantikem. Přísun této vzduchové hmoty se dnes projevil významněji v Čechách než na Moravě.

Vysoké teploty panovaly už v ranních hodinách, na Plzeňsku bylo dokonce kolem 14 °C. Během dopoledne se dál oteplovalo na odpoledních 14/18 °C, o něco chladněji bylo na Moravě a ve Sleszku (s výjimkou jižní Moravy). Ojediněle, hlavně ve středních a severozápadních Čechách překročila teplota hranici 19 °C. V Žatci bylo v 15 hodin 19,7 °C. O překročení 20 °C zatím nemáme informace, ale rozhodně to nelze ojediněle vyloučit.

O tom, že se dnešní den zapíše do historických tabulek svědčí odpoledních 19 °C naměřených v pražském Klementinu. Zdejší stanice se může pochlubit řadou teplotních měření od roku 1775 a ještě nikdy nebylo 2. listopadu tak teplo. Dosavadní rekord byl 17,0 °C z roku 1924. Celkově šlo o jeden z nejteplejších listopadových dnů v Klementinu za celou dobu měření.

Velmi teplo, ojediněle až 17 °C zůstává i v pondělí večer. Během úterního dne už se ale bude od západu postupně ochlazovat, teploty kolem 18 °C už čekáme jen na jihu Moravy.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024