Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Celosvětově nejsilnější bouře roku 2020 se zrodila v Pacifiku

1. 11. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 11. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jmenuje se Goni a zasáhl Filipíny. Celosvětově nejsilnější bouře roku 2020 se zrodila v Pacifiku Zdroj fotografie: 123rf.com Dokážete si představit náraz větru o rychlosti 380 km/hod? A déletrvající vítr s rychlostí 300 km/ hod.? Asi velmi těžko. Většina z nás asi v životě nezažila vítr silnější než cca 100-130 km/hod, jaký se maximálně vyskytuje v nižších polohách v České republice, ale i v zemích, kam obvykle cestujeme. Rekordní náraz větru naměřený na území Česka je 223 km/hod., ale to bylo na vrcholu Sněžky, kde v tu dobu skoro nikdo nebyl. 

A teď máme v jihovýchodní Asii nejsilnější tropickou cyklonu tohoto roku, která se jmenuje Goni. Nad mořem dosáhla síla větru poblíž jejího středu právě zmíněných extrémních hodnot. Tajfun se zdá být nejsilnější, jaký byl na naší planetě v tomto roce zaznamenán. A ku vší smůle, neváhal i zasáhnout pevninu, aktuálně bohužel souostroví Filipíny a konkrétně ostrov Luzon. Nad pevninu sice dorazil vítr s o trochu menší rychlostí do 290 km/hod. v nárazech, ale i to je stále extrémně ničivá síla.

Tajnun způsobil obrosvké povodně, zatím není jasné, kolik lidí zemřelo, ale bez obětí se událost jistě neobejde. Přitom to je jen něco přes týden, kdy Filipíny zasáhl tajfun Molave, který usmrtil 22 lidí a to nebyl zdaleka tak silný. Nutno podotnout, že Filipíny jsou na silné tajfuny zvyklé, zasahují je prakticky každý rok. Tajfun Hayian připravil v roce 2013 o život dokonce asi 7 000 lidí! Tolik obětí by snad nyní být nemělo. 



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024