Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Hurikánová sezóna nekončí: Zeta se blíží k jihu USA

27. 10. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 27. 10. 2020 | mm, meteocentrum.cz; phys, colostat
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Bouře aktuálně zeslábla nad Mexikem, ale předpokládá se, že nad mořem zase zesílí. Hurikánová sezóna nekončí: Zeta se blíží k jihu USA Zdroj fotografie: 123rf

O tom, že letošní sezóna tropických bouří a hurikánů v Atlantiku pokračuje svědčí její nejnovější přírůstek - Zeta. Jméno podle šestého písmena řecké abecedy bylo použité z jednoduchého důvodu - připravený seznam jmen vypršel už v září a po něm se přešlo právě na řecká písmena - Alpha, Beta, a tak dále. Celkově je Zeta 27. pojmenovanou atlantickou bouří letošní sezóny.

Zeta nejprve zasáhla mexické pobřeží silou hurikánu 1. stupně, ale nad pevninou mírně zeslábla na tropickou bouři (podle oficiální klasifikace musí hurikán produkovat vítr o rychlosti alespoň 119 km/h, jinak je označován jako tropická bouře, případně tropická deprese). Bouře se nyní vydává k severu přes Maxický záliv a předpokládá se, že nad mořem opět zesílí na hurikán. Očekává se, že na pevninu se dostane v okolí New Orleans ve středu večer nebo v noci místního času.

Zeta tak udeří do oblasti, kterou už v srpnu a počátkem října zasáhly dva hurikány - Laura a Delta a dvě relativně slabší tropické bouře. Celkově je letos počet hurikánů přibližně dvojnásobný proti dlouhodobému průměru, pokud vezmeme do úvahy i slabší tropické bouře, je jich asi 2,5 krát tolik. Jejich celková energie je oproti průměru vyšší asi o 40 %, to ukazuje na to, že naštěstí většina z pozorovaných bouří nedosahuje extrémní síly.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024