Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Do Spojených států vpadne arktický vzduch.

23. 10. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 23. 10. 2020 | mm, meteocentrum.cz;severe-weather.
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ochlazení bude dramatické, teploty spadnou až skoro 30 °C pod normál. Do Spojených států vpadne arktický vzduch. Zdroj fotografie: 123rf Zatímco v Česku budou v nejbižší době teploty spíš nadprůměrné, v USA se právě chystají na velmi výrazné ochlazení, pravděpodobně budou překonány teplotní rekordy pro aktuální část roku. Masa studeného vzduchu se z Kanady dostane podél Skalnatých hor až do Texasu.

Chladné počasí na severu Spojených států zavládlo už během týdne - v úterý napadlo v Twin Cities v Minnesotě 20 cm nového sněhu. Ten způsobil pády stromů a elektrického vedení, což mělo za následek výpadky elektického proudu.

O přicházejícím víkendu ale budou zimní projevy mnohem výraznější a rozsáhlejší. Největší mráz se čeká ve státě Montana a v částech Wyomingu a Colorada. Teploty zde klesnou na -20 °C až -30 °C! To je ještě v říjnu opravdu neobvykle silný mráz. Teploty na někoterých místech budou dokonce mnohem nižší než je obvyklé během ledna. Mrznout může i v Texasu, v Houstonu, který už má teplé subtropické klima spadne teplota přibližně ke 3 °C.

Mrazivé teploty ale nebudou jediným projevem arktického vpádu. Spolu s ním dorazí i sněžení, v horské oblasti Yellowstone se očekává až 80 cm nového sněhu. Ve městech a na rovinách budou úhrny samozřejmě mnohem nižší. V Oklahomě, Texasu a okolních státech se předvídá silný mrznoucí déšť s tvorbou ledovky. Ta může být nyní zvláště nebezpečná vzhledem k tomu, že na stromech zůstává mnoho listí, na kterém se může udržet velké množství ledu.




O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024