Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Ve středu se objevily i silné bouřky

23. 9. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 23. 9. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejsilnější srážky se vyskytly v Čechách, lokálně zahrmělo i na Moravě. Ve středu se objevily i silné bouřky Zdroj fotografie: 123rf Září je obvykle měsícem, který přináší konec hlavní bouřkové sezóny v Česku. Představuje tak přechodné období mezi srpnem, ve kterém jsou bouřky běžné a druhou polovinou podzimu, kdy se stávají velmi výjimečným jevem. Vzhledem k pozvolnému ochlazování a slabšímu slunečnímu záření už bývají bouřky ve druhé polovině září poměrně slabé.

Dnešní den byl ale v tomto směru docela výjimečný. V přílivu teplého vzduchu a za přispění mělké brázdy nižšího tlaku se během středy bouřkám dařilo, i když zdaleka ne všude. Lokální bouřky se začaly tvořit po poledni v západní polovině Čech a postupně ovlivnily počasí na řadě míst v jižních, západních a středních Čechách. Na Moravě se jednalo spíš o přeháňky, ale i zde se objevila místa, kde zabouřilo - blízko jižního cípu u Lanžhota a v podvečer v okolí Prostějova.

Více než počet bouřek byly ale výjimečné úhrny, které přinesly na některá místa. Nejvíce napršelo v Kralovicích na Plzeňsku, celkem 54,5 mm. Bezmála 52 mm spadlo i v Orlíku nad Vltavou, z toho 30 mm během pouhých 20 minut! Na řadě dalších stanic naměřili 10-30 mm, velká část Česka ale zůstala úplně beze srážek. Velké rozdíly v úhrnech také připomínaly spíš léto než podzim. Srážky, které čekáme o víkendu už by ale měly být prostorově podstatně vyrovnanější a i ráz počasí bude jednoznačně podzimní.



První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024
Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Neděle byla ve znamení zimního a aprílového počasí

Také druhý z víkendových dnů byl velmi studený, na západě Čech napadlo i přes 10 cm sněhu a po večerním vyjasnění nás čeká mrazivá noc.

21. 4. 2024