Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Medikán Janos silnými dešti bičuje Řecko, včetně turistických oblastí

18. 9. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 9. 2020 | ms, meteocenturm.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jedná se o mírnější podobu známých hurikánů Medikán Janos silnými dešti bičuje Řecko, včetně turistických oblastí Zdroj fotografie: 123rf.com V Řecku se aktuálně mnoho českých turistů z důvodů známého koronavirového omezení nenachází, ale část těch, co tam jsou, mají minimálně poněkud zkaženou dovolenou. Ve Středozemním moři se totiž vytvořila hluboká tlaková níže, která naplnila parametry pro označení jako "středomořský hurikán", neboli také "medikán". Cyklona postupuje Jónským mořem k západu a zasáhla tak Řecko. Přináší silné deště a vítr.

Nejvíc postiženou oblastí jsou ostrovy Lefkada, Zakynthos a úplně nejvíce pak Kefalonia a Ithaika. Oblast postihl silný vítr a extrémní srážky - vítr dosahuje rychlostí kolem 100 km/hod. Není to sice tolik, jako mívají hurikány třeba na Floridě, ale Řecko je na silný vítr mnohem méně zvyklé. Mnohem horší jsou ale prudké deště, které dosahují i přes 100 milimetrů srážek za 24 hodin. Přišly tak už i lokální povodně, které zničily i někeré silnice. Řecká krajina má méně zeleně, která by dokázala vodu zadržet. Voda tedy rychleji stéká do údolí a vodních toků. Navíc bývá plná bahna (právě také kvůli nedostatku zeleně). 

Medikán postupuje pomalu k jihovýchodu, ale na Peloponézkým poloostrovem bude již slábnout. Medikány jsou sice jevem poměrně vzácným, avšak nikoliv úplně neobvyklým. Před dvěma lety zasáhl Řecko podobný medikán, který byl označen jako Zorba. Přišel na konci září. Obecně největší pravděpodobnost výskytu těchto tlakových níží je na podzim. Kdo tedy třeba na příští rok plánuje dovolenou v Řecku, tak v září už ho taková událost může postihnout. Na druhou stranu, nejde o vyloženě apokalyptickou zkázu a tentokrát si zřejmě nevyžádala oběti na životech - jen značné materiální škody.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024