Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Mimořádně teplé počasí pokračuje, bylo i přes 32 °C

15. 9. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 15. 9. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejtepleji bylo ve střední a severozápadní části Čech. Mimořádně teplé počasí pokračuje, bylo i přes 32 °C Zdroj fotografie: 123rf.com

Léto 2020 se v posledních dnech snaží očividně dohnat, co nestihlo od června do srpna. Tlaková výše, která se přesunula nad Ukrajinu k nám posílá velmi teplý vzduch. Po rozpuštění lokálních ranních mlh pozorujeme na obloze maximálně průsvitnou vysokou oblačnost. Už tak teplý vzduch se tak přes den působením slunečního záření dál prohřívá.

Poté, co jsme v pondělí zaznamenali překročení teploty 31 °C, předpovídali jsme na úterý teploty v Čechách až 32 °C. K tomu nakonec opravdu došlo, nejvyšší teplotu ohlásily stanice Doksany (okr. Litoměřice) a Řež u Prahy (okr. Praha-východ), konkrétně šlo o 32,5 °C. Jen nepatrně chladněji bylo v Dobřichovicích (32,1 °C) a rovných 32 °C naměřili v Praze-Komořanech. Zatímco včera padl rekord pro dnešní den na 17 % stanic měřících 30 a více let, dnes to byla více než polovina stanic.

O něco chladněji než v okolí Prahy bylo na Moravě, ve Slezsku a na jihu Čech, zde se odpolední teploty pohybovaly kolem 28 °C, ve vyšších polohách i méně. I tak se jedná o velmi nadprůměrné hodnoty. Teplé počasí vydrží ještě ve středu, od čtvrka už budou teploty klesat.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024