Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Požáry zuří na západě USA i v brazilských mokřadech

13. 9. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 13. 9. 2020 | mm, meteocentrum.cz; phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Močály poblíž Amazonie trpí dlouhodobým suchem Požáry zuří na západě USA i v brazilských mokřadech Zdroj fotografie: 123rf

Požáry ve volné krajině trápí aktuálně rozsáhlé oblasti v severní i jižní Americe. Na severu, v USA, patří mezi nejvíce postižené státy Kalifornie, Oregon a Wahington. Živel už si vyžádal desítky obětí a jen v Oregonu bylo evakuováno více než 40 000 lidí.

K rychlému šíření ohně přispívá velmi suchý vzduch, který k západnímu pobřeží pronikal od východu. Nebezpečí nepředstavuje jen samotný oheň, ale i velmi silné znečištění vzduchu v okolních městech. Prach v ovzduší způsobuje i oranžové zbarvení oblohy a výrazně snižuje dohlednost.

V tisíce kilometrů jižněji ležící Brazílii zasáhly četné požáry mokřadní oblast Pantanal, který představuje největší oblast tropických "bažin" na světě. Za normálních okolností by oheň ve vodou nasycené krajině neměl moc šancí, ale po několik měsících nedostatku srážek je situace úplně odlišná. Podmínky zhoršuje i silný vítr a vysoké teploty. Dokonce existují hypotézy, že úbytek srážek v této oblasti souvisí s odlesňování nedaleké Amazonie, ale ty zatím nebyly potvrzené.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024