Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Páteční bouřky byly lokálně extrémní

14. 8. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 8. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejvíce napršelo v Chocni, ale odnesla to i Praha Páteční bouřky byly lokálně extrémní Zdroj fotografie: 123rf Výstraha vydaná na pátek s upozorněním na bouřky se ukázala jako naprosto opodstatněná. Silné bouřky postupně během odpoledne a večera zasáhly prakticky celou republiku. Proudění vzduchu bylo slabé, proto se velmi málo pohybovaly, což znamená, že kde se vytvořily, tam také poměrně dlouho zůstávaly. A proto se objevila místa s extrémně vysokými úhrny srážek. V repertoáru tradičně nechyběly ani kroupy. 

Nejvíce bouřilo na severovýchodě republiky, když stanice Choceň naměřila 78 mm srážek, což je z jedné bouřky skutečně extrém, který se vyskytuje jen velmi výjimečně. Není divu, že byl zastaven provoz na zdejší části hlavního českého železničního koridoru, voda s bahnem se valila všude. Trochu překvapivě na druhém místě se ocitla Praha, kde v Dáblicích ohlásili 70 mm. Na další pražské stanici v Břevnově měli 65 mm, na jiných pražských stanicích už bylo mnohem méně. Hlavní město také evidovalo mnoho škod, zatopených cest a podobně.

Opět se objevila místa, kde ani nekáplo, a přitom se nacházela jen pár kilometrů od lokalit s extrémně velkými úhrny bouřkových srážek. Napravit to může sobota, kdy výstraha na bouřky platí znovu a to v celém Česku už kromě Moravskoslezského kraje. Celkově však bude sobotních bouřek méně a také je čekáme slabší. Lokálně stále nebezpečné být mohou, hlavně v oblasti Vysočiny a střední části Čech. Limitovat jejich tvorbu budou hlavně již znatelně snížené teploty.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024