Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vydatné srážky za dva dny místy překonaly měsíční normál

4. 8. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 8. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Někde napršelo i přes 100 milimetrů vody! Vydatné srážky za dva dny místy překonaly měsíční normál Zdroj fotografie: 123rf Po vlhkém květnu a zejména červnu byla příroda pěkně zalitá, avšak v červenci srážková činnost výrazně oslabila. Když se na konci července přidaly i vysoké teploty, krajina se rychle zase začala vracet do suchého stavu. Začátek srpna ale situaci zase zvrátil. Srážky, které se objevily od neděle do úterý, zasáhly celé Česko a na nemalé části byly extrémně vydatné. 

V neděli šlo převážně o bouřky, které pak přešly v trvalejší déšť. Velmi silné srážky o hodnotě přes 50 mm za 24 hodin zasáhly nejprve Plzeňský kraj, později pak oblast severní poloviny Čech a následně Českomoravskou vrchovinu. V noci na úterý přišly přívaly vody zase na Moravu a do jižních Čech, během dopoledne se déšť zase šířil na Plzeňsko.... v úterý odpoledne srážky na celém území již postupně ustávaly.

Na několika místech v Čechách byly zaznamenány stupně povodňové aktivity. Celkové úhrny srážek totiž od nedělního odpoledne do úterního odpoledne místy překračovaly i 100 milimetrů- třeba v Nedvězí na Svitasku naměřili za 48 hodin celých 108 mm. Jelikož průměrný úhrn srážek pro měsíc srpen činí asi 80 mm, tak je jasné, že na řadě míst napršelo už za tyto dva dny více než činí měsíční průměr. I kdyby tedy do konce měsíce ani nekáplo, suchý už srpen nebude. Aspoň tedy v některých oblastech. Byly i lokality, kde celkové úhrny činily jen kolem 20 mm.

Vydatné srážky najhdou v příštích týdnech velké využití v půdě, protože se vrátí vedra a hlavně v nejbližších 10 dnech modely se srážkami téměř nepočítají. 




Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024