Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Francii zasáhla extrémní vedra, i kolem 40 °C

30. 7. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 7. 2020 | mm, meteocentrum.cz; ogimet
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Horko bylo už dnes, zítra bude pokračovat. Francii zasáhla extrémní vedra, i kolem 40 °C Zdroj fotografie: photos.com

Zatímco v Česku se teploty drží maximálně kolem 30 °C, do západní Evropy dorazil tropický vzduch a teploty šplhají mnohem výše.

Čtvrtek přinesl teploty kolem 40 °C na jihozápad Francie, podle dostupných informací bylo na stanici Socoa dosaženo 41,9 °C. V centrální části země bylo chladněji, Paříž zaznamenala snesitelné teploty kolem 32 °C.

Zítra se nejvyšší teploty očekávají na východě země, kde opět může být lokálně kolem 40 °C. Takto teplo by mělo být podle Meteo France třeba v Lyonu. Před vysokými teplotami byla vydána výstraha, která kromě extrémních odpoledních teplot upozorňuje i na tropické noci, kdy by třeba v Lyonu neměla teplota klesnout pod 23 °C. O víkendu už by se celá Francie měla dostat na příznivější teploty.

Vysoké teploty zaznamená zítra i západní část Německa, ve Štutgartu či v Kolíně by mělo být podle německé meteorologické služby kolem 35 °C. U nás zůstanou teploty nadprůměrné, ale teploty nad 35 °C v nejbližších dnech nečekáme. Nedá se ale zatím říct, že už do konce léta nedorazí, z minulosti známe takové případy i ze druhé poloviny srpna či dokonce počátku září.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024