Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Na arktických Špicberkách bylo +21,7 °C

29. 7. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 7. 2020 | mm, meteocentrum.cz; phys.org;ogime
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty kolem 20 °C se v oblasti vyskytovaly několik dní. Na arktických Špicberkách bylo +21,7 °C Zdroj fotografie: 123rf

Špicberky, známé též jako Svalbard jsou souostroví v Arktidě asi 1200 km od severního pólu. Zimy zde bývají mírnější než na jiných místech Arktidy, ale léta nebývají příliš teplá s denními maximy v nížinách v průměru 5-10 °C.

V posledních dnech zde ale zaznamenali na místní poměry skutečnou vlnu veder. Během soboty se výrazně oteplilo, teplota vyšplhala až na 21,7 °C. Tím byl přokonán 41 let starý rekord, který byl o čtyři desetiny stupně nižší.

Výrazně nadprůměrné počasí pokračovalo i v dalších dnech. Nový rekord se ocitl v ohrožení hned v pondělí, kdy se teplota znovu dostala nad 21 stupňů, konkrétně na 21,4 °C. Hranice 20 °C potom padla i úterý, středa už je chladnější. Pocitově však teplotu mírně snižoval občasný silnější vítr.

Špicberky patří mezi nejrychleji se oteplující oblasti na Zemi, za posledních asi 50 let se oteplilo o 3-5 °C, další výrazné oteplování se očekává v příštích desetiletích. Změny teploty s sebou přináší i další změny polárního prostředí včetně ústupu zalednění a tání permafrostu ("trvale" zmrzlé půdy).



Nejbližší noci a rána přinesou mráz!

Nejbližší noci a rána přinesou mráz!

Do Česka pronikl studenější vzduch a tak nás po nocích čeká pokles teplot pod bod mrazu, nejstudenějším bude pravděpodobně úterní ráno. Hrozí spálení květů již rozkvetlých stromů, zejména meruněk.

17. 3. 2024
Na 1. máje se pod rozkvetlou třešní letos nepolíbíte

Na 1. máje se pod rozkvetlou třešní letos nepolíbíte

V polovině března jsou v Česku vykvetlé například meruňky, a to nejen rané odrůdy. Květenství je posunuté až o měsíc oproti normálu. Brzy se přidají další stromy, a do konce dubna bude pravděpodobně vše odkvetlé.

17. 3. 2024