Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Atlantiku letos hrozí obzvlášť silné hurikány!

17. 7. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 17. 7. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Spojují se hned tři faktory podporující jejich vznik Atlantiku letos hrozí obzvlášť silné hurikány! Zdroj fotografie: NOAA Hurikánová sezona v Karibiku začala už 1. června a za první jeden a půl měsíce přinesla zatím šest pojmenovaných tropických bouří, žádná ještě nedosáhla na kategorii hurikán. Dá se říci, že je to rekordně brzy, kdy jsme v této oblasti zaznamenali šest pojmenovaných bouří. Hlavní část sezony je teprve před námi - ta se odehrává v srpnu a září. A předpovědi ukazují, že tato část sezony by mohla být letos hodně silná. 

Průměrný počet pojmenovaných bouří za rok je 12, letos je jich podle aktualizované předpovědi odhadováno 20, tedy vysoce nadprůměrný počet. Šest je tedy už za námi, avšak ty byly jen zahřívacím kolem. Ve zbytku sezony se očekává 9 hurikánů, z toho 4 obří hurikány. Samozřejmě bude důležité, kde se hurikány objeví a kudy půjdou, což je klíčové pro vymezení jejich hrozeb. 

Předpověď velkého počtu hurikánu v hlavní části sezony je podpořena vysokou teplotou oceánu v současné době v oblasti, kde hurikány obvykle vznikají. Druhým faktorem je velmi vysoká intenzita bouřkové činnosti v rovníkové Africe, kde od června mají vysoce nadprůměrné množství srážek. Zdejší bouřky často stojí u zrodu hurikánů, které pak odsud putují do Ameriky.  Posledním faktorem, který dává předpoklad pro silné hurikány v příštích měsících, je stav oceánského proudění v Pacifiku. Ten se blíží poměrům označovaným jako La Niňa, což je pro tvorbu hurikánů příznivé.

Předpovědi hurikánové sezony ale stále neumí lokalizovat, kde se jak silné hurikány přesně objeví, takže nebezpečnost této sezony je třeba vnímat v tomto duchu. I silná sezona může být bez problémů, pokud se všechny hurikány vyhnou hustě obydleným oblastem. Naopak třeba i jen jeden hurikán může přinést obrovské škody, pokud zamíří nad nížiny a města. Z předpokládaných devíti hurikánů se však jen těžko dá čekat, že by se všechny vyhnuly zalidněným oblastem. Riziko přírodní katastrofy je tedy letos v Karibiku velké. 

Uvidíme, jak moc se tedy varovné hurikánové předpovědi letos naplní.



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024