Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Horko u Sibiře zrychlilo tání mořského ledu

12. 7. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 12. 7. 2020 | mm, meteocentrum.cz;nsidc.org;ogime
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jde o další z důsledků vysokých teplot na dalekém severu Horko u Sibiře zrychlilo tání mořského ledu Zdroj fotografie: 123rf

Před několika dny jsme informovali o nezvykle silných požárech na Sibiři, které souvisí s vysokými teplotami v této části Ruska. Tropické teploty se nakonec dostaly i na pobřeží, v lokalitě Usť Oleněk v ústí řeky Oleněk bylo koncem června +34 °C (700 km na sever od polárního kruhu a 1900 km od severního pólu).

Moře při severním pobřeží Sibiře je každou zimu zamrzlé a v létě led částečně odtává. Letos je však tání v jedné z jeho částí, zvané Moře Laptěvů, mnohem rychlejší než normálně. Zatímco v dlouhodobém průměru odtaje ke konci června jen několik procent ledové pokrývky, letos je již kolem 40 % tohoto moře leduprosté.

A nejde je o to, že led taje, dokonce i teplota vody stoupá výrazněji nad nulu a dosahuje lokálně i +4 °C. Čím více se voda přes léto ohřeje, tím pomalejší může být podzimní zámrz. Nezapomeňme, že mořská voda se proto, aby zamrzla, musí ochladit na -1,8 °C (kvůli obsahu solí). Ale důležité bude i počasí následujících týdnů, pokud bude chladněji, nemusí být efekt současného tepla tak velký.

Celkově není letos arktický mořský led v moc dobré kondici - nyní se pohybuje na hranici nejnižších hodnot pro současnou roční dobu. Led bude ubývat přibližně do září, kdy obvykle dosahuje svého celoročního minima. Jak bude letos vysoké si tak musíme ještě počkat.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024