Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Španělsko čelí vedrům přes 40 °C

7. 7. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 7. 7. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V nejteplejší části vnitrozemí teploty dosahují až ke 43 °C. Španělsko čelí vedrům přes 40 °C Zdroj fotografie: 123rf.com Zatímco v Česku je letošní léto zatím poměrně chladné, najdeme i v Evropě místa, kde horko propuklo na plné pecky. V těchto dnech se extrémně vysoké teploty objevují zejména ve Španělsku. V pobřežních letoviscích máme maximální teploty okolo příjemných 30°C, ale ve vnitrozemí překračují i 40°C. V úterý bylo zatím nejtepleji, když na stanici Ecija v Andalusii naměřili 43,1°C. Oblast s teplotami přes 40°C byla poměrně rozlehlá. 

Příčinou vysokých teplot ve Španělsku je teplé proudění od západní Sahary v kombinaci se slunečným počasím. Na vysoké teploty je tento region v létě zvyklý, ale ty současné jsou skutečně extrémní. V minulosti byly v této oblasti naměřeny teploty maximálně 47°C, to jsou historické rekordy. Většinou bývají tyto nejvyšší teploty zaznamenány spíše na přelomu července a srpna. Dnešních až 43°C tak atakuje rekordy pro tuto část léta.

Jinde v Evropě už taková vedra nenajdeme, v minulých dnech bylo až 40°C stupňů na pomezí Řecka a Turecka, ale zde se už ochladilo. V Itálii nebo Chorvatsku máme teploty někde okolo 25°C až 30°C. Podobně jako v Česku je tu léto zatím chladnější než obvykle a také teploty vody malinko zaostávají. Chorvatská Rijeka nebo Zadar hlásí vodu o teplotě 23°C. Není to tedy zase nic, v čem by se nedalo koupat. V příštích týdnech očekáváme, že teploty vody ještě porostou. Léto na Jadranu je přece jen vcelku jistota.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024