Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Červen byl nejdeštivějším měsícem od povodňového srpna 2002

4. 7. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 7. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V srovnání s dřívějšími červny byl dokonce úplně rekordní Červen byl nejdeštivějším měsícem od povodňového srpna 2002 Zdroj fotografie: 123rf

Letošní červen byl chladný a mimořádně deštivý. Podle statistik meteorologů v Česku napršelo v průměru 158 mm srážek. Je to o 97 % víc, než je červnový normál, tedy skoro dvojnásobek. A to je navíc červen z dlouhodobého hlediska nejdeštivějším měsícem v roce. I díky tomu se červen stal nejdeštivějším červnem v historii měření v Česku (což je celorepublikově 60 let) a přinesl největší měsíční úhrn srážek od srpna 2002. Tedy měsíce, kdy Česko zasáhly slavné ničivé povodně s tisíciletou vodou v Praze.

V tomto kontextu je zajímavé, že srážkový úhrn byl vyšší než v červnu 2013, kdy v Česku také nastaly povodně, byť menšího rázu. Současně oproti úhrnu srážek 176 mm ze srpna 2002 moc nezaostává. Přitom letošní červen nebyl zdaleka tak povodňový, kromě pár lokálních případů. Příčinou je to, že srážky byly tentokrát poměrně rovnoměrně rozloženy do celého měsíce. Dalším faktorem, který nás od větších povodní ochránil, byl suchý začátek jara, v dubnu se v Česku prohloubilo sucho. Půda tak byla schopná posléze pojmout velké množství srážek, i když z části se doplnila už během května, který byl srážkově také lehce nadprůměrný.

Pro zajímavost – ČMMÚ vydal během června 25 varování před extrémním počasím. Nejvíce deštivým krajem se stal Pardubický s 280 % normálu. Nebezpečím byly jak silné lokální bouřky, tak i trvalé vydatné deště v jiných dnech. Za jeden den napršelo nejvíc u Kolína, až 129 mm. K tomu byl červen teplotně relativně průměrný, s odchylkou jen 0,5 stupně pod normálem. Pocitově byl chladnější díky větším srážkám a malému množství slunečního svitu.

Červen nás tak skutečně definitivně zbavil hrozby sucha, která se tu rýsovala v dubnu.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024