Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sibiřské lesy jsou v plamenech, kvůli suchu a vedru

4. 7. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 7. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Již více než půl roku panuje na Sibiři nezvykle teplé počasí. Sibiřské lesy jsou v plamenech, kvůli suchu a vedru Zdroj fotografie: 123rf Ruská Sibiř prožívá neobvyklé období - teploty se užod začátku prosince drží výrazně nad dlouhodobým průměrem, srážek je naopak málo. Během samotné zimy to nijak nevadilo, ale jaro přišlo neobvykle brzy a celé bylo extrémně teplé. To se přeneslo i do začátku léta, když už 20. června naměřili na stanici Verchojansk 38 °C, což byla historicky nejvyšší teplota naměřená za polárním kruhemV průběhu června pak v důsledku sucha v krajině propukly lesní požáry, které se v průběhu posledních týdnů prudce rozšiřují.  

Na začátku týdne bylo dle družicových snámků v plamenech přibližně 1,2 miliou hektarů lesa.  To je obrovská plocha odpovídající zhruba jedné šestně České republiky, i když z hlediska velikosti celé Sibiře je to stále plošně velmi malá část. Ohnisek požírů je zhruba kolem 150. Dým z požárů už zaznamenali dokonce na amerických a kanadských stanicích měřících kvalitu ovzduší. Může za to vítr, který kromě šíření dýmu podporuje i rychlost šíření požárů.

Letní požáry na Sibiři nejsou úplně výjimečnou záležitostí, v nějaké podobě se vyskytnou každé léto. Letos však nastaly velmi brzy a také se nezvykle rychle rozšířily na nezvykle velkou plochu. Díky více než půl roku trvajícímu nadprůměrné teplému počasí jsou podmínky nastaveny na další významné šíření požárů a množství sežehnutého lesa v tomto létě by tak mohlo být rekordní. Sibiř je dalším regionem, který tvrdě pociťuje dopady změny klimatu. Uvidíme během prázdnin, jak moc se požáry dál rozšíří.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024