Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Další extrémní srážky způsobily na řekách stavy ohrožení

29. 6. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 29. 6. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejvíce pršelo v Pardubickém kraji a okolí Další extrémní srážky způsobily na řekách stavy ohrožení Zdroj fotografie: 123rf Červen přinesl do Česka hned několik srážkových vln, které přinesly výrazné vzestupy řek a v pondělá jsme zaznamenali poslední.  Pondělní srážky byly na části území znovu extrémní, a to především v pásu mezi jižními Čechami přes Českomoravskou vrchovinu po Orlické hory a Jeseníky. Na některých místech napršelo během pondělí i přes 60 mm srážek - nejvíce ve Zdobnici v Orlických horách, zde až 67 mm. Přes 60 mm napršelo i v Havlíčkově Brodě, na řadě dalších míst pak úhrny překročily 50 mm.

Deštivý byl květen i předchozí průběh června, a tak jsou půdy dost nasáklé vodou. I díky tomu v pondělní větší část srážek ihned skončila v řekách, které tak v regionu na pomezí Čech a Moravy prudce stoupaly. Třetí stupně povodňové aktivity, tedy stavy ohrožení, byly naměřeny na několika místech. Týkalo se to i horních částí známějších toků Svratky či Orlice. Nešlo tedy už o žádné lokální potoky, deště byly trvalejší a projevily se i na větších říčkách. Vysoké hladiny jsou na všech tocích pramenících na Českomoravské vrchovině, v Jeseníkách a Beskydech.

Během odpoledne srážky už ustaly, hladiny řek tak začaly záhy na to už klesat. V úterý a ve středu se srážky neobjeví, což umožní řekám, aby se uklidnily. Při současném stavu nasycení ale zůstane nadprůměrné množství vody patrně po celou první polovinu července. Uvidíme, jak se projeví očekávané čtvrteční srážky, neměly by být nějak extrémnní, leč v tom se modely ještě mohou plést. Sucho už letos prakticky nemá šanci vzniknout, dubnové hrozby v médiích se tak nenaplnily.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024