Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Arktidě našli požáry, které vydržely přes zimu

2. 6. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 2. 6. 2020 | mm, meteocentrum.cz; WashingtonPost
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jde o zajímavý, ale potenciálně nebezpečný fenomén V Arktidě našli požáry, které vydržely přes zimu Zdroj fotografie: publicdomainpictures.net

Ačkoliv se může zdát, že dlouhá arktická zima musí uhasit všechny zbytky letních požárů, ukazuje se, že ne vždy je to pravda. Potvrzují to aktuální údaje z Aljašky, kde byly nalezena ohniska doutnající v organickém materiálu pod sněhem. Existují i náznaky, že k podobnému jevu mohlo dojít i na Sibiři.

Právě Sibiř zaznamenává v posledních měsících velmi vysoké teploty, průměr za celé Rusko hovoří o odchylce +6 °C za období od ledna do dubna. Ve městě Chatanga, ležícím stovky kilometrů severně od polárního kruhu bylo 22. května naměřeno +25 °C, průměrná maxima přitom bývají v tuto dobu kolem nuly.

Právě rychlý nástup a dlouhé trvání vysokých teplot způsobuje výrazné vysychání vegetace včetně rašelinišť. Ta potom, místo aby bránila postupu požárů sama podporují jejich šíření. I když občasné požáry v severských lesích patří k vývoji zdejších ekosystémů, pokud dojde k jejich mohutnému šíření, nepředstavují jen lokální problém pro zdejší obyvatele. Lesy i rašeliniště jsou významným úložištěm uhlíku, který je při požáru uvolňován ve formě CO2 do atmosféry, kde příspívá ke zvýrazňování klimatické změny.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024