Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Británie zažila nejslunečnější jaro ve svých dějinách

30. 5. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 30. 5. 2020 | ms, meteocentrum.cz, bbc
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Po deštivé zimě se v této zemi rozhostilo sucho. Británie zažila nejslunečnější jaro ve svých dějinách Zdroj fotografie: 123rf Zdá se to překvapivé - Velká Británie je země, u které bychom nečekali sucho a se kterou máme spojené spíše větrné a deštivé počasí. Přesto se zde někdy můžeme dočkat opaku. Od začátku jara do poloviny tohoto týdne bylo naměřeno už 579 hodin slunečního svitu, což je překonání rekordu za období od roku 1929, kdy se slunční svit v zemi měří. A to přitom jarní období ještě neskončilo, započítávat se budou dny až do neděle, tedy konce května. Za 90 let měření se přitom dosud stalo jen devětkrát, že by slunce svítilo více než 500 hodin za celé jaro. Nyní to nakonec bude až přes 600 hodin, protože i tento víkend je slunečný!

S velkým slunečním svitem je spojen i nedostatek srážek, který vrcholí hlavně v květnu. Na rozdíl od relativně vlhkého Česka, tak v Británii vůbec v květnu neprší a bude to rekordně suchý květen za 124 let, po které se měří srážky. V některých místech skutečně za květen vůbec nepršelo! Nedostatek vody ale zatím Británii netrápí, protože měla štěstí, že předtím zažila naopak historicky extrémně mokrý únor. Z těchto v zimě vytvořených zásob žijí řeky dodnes. Sice jsou už samozřejmě hluboko pod svými průměry, ale zatím nevysychají. Podzemní vody jsou v realtivně solidní kondici právě díky vlhkému únoru. Půda ovšem vysychá.

Pozitivní stránky slunečného a teplého počasí takéí existují - Britové mohou lépe zvládat karanténu, se kterou se od března potýkají kvůli koronaviru. Pobyt v prírodě je příjemný, chodí se už i k moři. A pro zajímavost, jak uvádí BBC, zemědělci mají rekordní produkce teplomilných plodin, jako jsou jahody, těch je o 20 % více než obvykle. Samozřejmě je to podmíněno pravidelným zaléváním, ale slunce jim prospívá. 

Přesto se Británie obává, že pokud bude suchý a teplý i červen, hrozí zemi problémy se suchem, na které není s ohledem na své klima vůbec zvyklá. 






Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024