Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vydatný déšť způsobil protržení dvou přehrad v Michiganu

20. 5. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 5. 2020 | mm, meteocentrum.cz;weather.com;wik
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V oblasti spadlo i přes 100 milimetrů srážek. Vydatný déšť způsobil protržení dvou přehrad v Michiganu Zdroj fotografie: 123rf

Protržení hráze patří mezi nejhorší noční můry všech, kteří bydlí pod některou z přehrad. Naštěstí podobné události jsou velmi vzácné a stávají se buď při extrémních srážkových situacích nebo pokud se podcení geologické podmínky na místě výstavby. U nás je známý případ z roku 1916, kdy nevydržela hráz na Bílé Desné.

Vraťme se ale do dnešních dní. Přívaly vody, které v území nad přehradami Edenville a Sandford v Michiganu v USA dosáhly 75 až 125 milimetrů neustály hned dvě přehrady. Šlo spíš o středně velké přehrady, objemem podstatně menší než náš Orlík.

První se protrhla výše ležící Edenville, dravý proud vody následně poškodil i níže položenou nádrž Sandford. U ní je zatím nejistý rozsah poškození, protože celá konstrukce je pod vodou.

Kvůli záplavám už bylo evakuováno přes 10 000 lidí a místní chemická továrna přešla do nouzového režimu. V ohrožení je město Midland, kde se očekávají v centru téměř tři metry vody. Zatím nejsou naštěstí hlášeny žádné oběti.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024