Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V Řecku je už přes 35 °C !

16. 5. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 5. 2020 | ms, meteocentrum,cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Extrémní vedra překonávají rekordy pro tuto část roku. V Řecku je už přes 35 °C ! Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Řecké pláže jsou nyní poměrně prázdné, turisté chybějí nejen kvůli zákazům cestování, ale i s ohledem na tom, že sezona je ještě před svým začátkem. Ale jen kalendářně. Reálné počasí si myslí něco jiného a do jihovýchodní Evropy už v tomto týdnu dorazil horký saharský vzduch, který vyhnal teploty do výšin, které jsou pro tuto část roku extrémní. 

V pátek se maximální teploty dostaly až na 37 °C a to jak v samotné pevninské části Řecka, tak i na západě ostrova Kréta. Vysoké teploty byly naměřeny i v okolních zemích - až 36 °C bylo v Makedonii v hlavním městě Skopje, dále pak 36 °C také na tureckém pobřeží, navíc ve vnitrozemí Turecka naměřili až 39 °C. V Bulharsku ve vnitrozemí nohlásili meteorologové 33 °C. U moře je chladněji, protože voda je ještě na jaře chladná, a tak ochlazuje vzduch. Pro půlku května jde o rekordní teploty vzduchu ve všech zmíněných zemích.

Voda kolem řeckých ostrovů se ovšem nyní teplotně pohybuje jen okolo 18 °C, v Bulharsku má dokonce pouze 14 °C. Každým dnem se nyní otepluje, nicméně pro běžného zhýčkaného turistu je zkrátka ještě na dovolenkové cachtání studená, i přes vysoké denní teploty. Maximální teploty vydrží na současné extrémně vysoké úrovni do pondělí, pak se v celém regionu výrazně ochladí směrem k normálním teplotám, které jsou v této části roku v Řecku okolo 25 °C.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024