Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V pondělí přijdou mimořádně silné srážky, i bouřky

9. 5. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 9. 5. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Současně se i prudce ochladí. V pondělí přijdou mimořádně silné srážky, i bouřky Zdroj fotografie: 123rf.com Koho z nějakého důvodu zajímá, jaké počasí bude v pondělí a už několik dní sleduje za tímto účelem předpověď, možná nevěří svým očím. Např. předpověď pro Prahu se změnila zcela diametrálně - před pár dny se zdálo, že bude i přes den třeba jen 5 °C. Nyní věříme že polední teploty dosáhnou až na 20 °C. Příčinou je přitom jen drobný posun studené fronty, která bude ten den přecházet. Zdržení o pár hodin způsobí, že nestihne vymést teplý vzduch z české kotliny už ráno, jak se původně zdálo, ale stane se tak až odpoledne a večer. 

Teploty tak mohou být v centrální části Čech ještě v poledne přes 20 °C a už v podvečer kolem 17. hodiny jen 8 °C! Na jihu Moravy se teplejší počasí udrží i po celé odpoledne, naopak na severozápadě Čech bude nejtepleji hned ráno a výrazné ochlazení přijde už kolem poledne. Prudké ochlazení postupně během pondělí projde celou republikou. 

Ještě zajímavější jsou ale předpokládané úhrny srážek, které budou studenou frontu provázet. Budou opravdu vysoké, vyskytnou se i bouřky. V pondělí odpoledne a večer čekáme na celém území silný déšť, zřejmě všude to bude přes 10 mm, ale lokálně i přes 30 mm, což je za pár hodin docela dost. V Čechách se první přeháňky objeví kolem poledne, na Moravu dorazí až cca kolem osmé hodiny večerní. 

Ještě před pondělním divokým dnem se počasí trochu rozcvičí už v neděli, kdy by se první přeháňky měly objevit v západní polovině ČR v odpoledních hodinách. Ale nebudou ještě zdaleka tak silné, jako následně v pondělí.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024