Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Středeční ráno bylo místy mrazivé, nejen na horách!

6. 5. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 5. 2020 | ms, meteocentrum,cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejvíce poklesly teploty na jihozápadě Čech Středeční ráno bylo místy mrazivé, nejen na horách! Zdroj fotografie: 123rf.com V květnu už bychom to moc nečekali, ale nemalá část Česka prožila z úterka na středu mrazivou noc. Většina republiky se sice po ránu udržela slabě nad nulou, ale v Karlovarském a Plzeňském kraji poklesly teploty naopak plošně pod bod mrazu. Až na pár výjimek mrzlo na celém území těchto dvou krajů. Pod nulu se teploty dostaly i v přilehlých částech Ústeckého, Středočeského a Jihočeského kraje. Nešlo tedy zdaleka jen o mrazivé kotliny, ale i o běžná obydlená místa. Na Šumavě pak teploty klesly i pod -5°C, částečně mrzlo i v horách na severu Čech. Nejnižší teplotu naměřili na Horské Kvildě, zde -9,3 °C.

Zdálo by se, že se počasí zbláznilo, když v květnu mrzne, ale není tomu tak. Shodou okolností, i minulý rok byly v těchto dnech takhle nízké teploty, které rovněž klesaly pod nulu. A byly dokonce ještě nižší než dnes a mrzlo na větší části území (třeba i v Praze), proto jsme nyní ani neznamenali překonání minimálních teplotních rekordů. I v dřívějších letech se čas od času stalo, že se na začátku května objevily slabší mrazíky. Ostatně, proslavení ledoví muži jsou stále teprve před námi. 

Velmi studené bude ještě i čtvrteční ráno,  v dalších dnech pak už dojde k rapidnímu oteplení. Na druhou starnu, v příštím týdnu očekáváme další náhlý a výrazný vpád studeného vzduchu a nelze tak úplně vyloučit případný návrat takto nízkých teplot již na počkátku příštího týdne, zhruba v pondělí a úterý. Loňský květen byl velmi studený a ani ten letošní se zatím nejeví kdovíjak teple. 





Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024