Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Někde už měsíc nezapršelo, řeky na historických minimech

20. 4. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 4. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejkritičtější je situace v okolí Hradce Králové Někde už měsíc nezapršelo, řeky na historických minimech Zdroj fotografie: 123rf V minulém týdnu napršelo v Česku průměrně 9 mm srážek, což je zhruba na úrovni dubného týdenního normálu. Jenže průměr je ošidný. Zatímco na polovině území napršelo více než 10 mm a leckde i přes 20 mm (zejména v jižní části Čech), tak byla místa, kde nepršelo vůbec. Zejména v Královehradeckém kraji, ale také kolem České Lípy. V těchto místech se srážky vyskytly naposledy 22. března, tedy skoro před měsícem. A protože v nejbližších dnech bude zcela jasno a beze srážek, tak se období bez deště protáhne na více než měsíc!

Existují různé ukazatele, jak měřit sucho: podle množství srážek za poslední měsíc je situace nejhorší právě v oblasti východních Čech kolem Hradce Králové. Deficit srážek za poslední půlrok je však největší v regionu kolem Liberce. Z hlediska množství vody v půdě je situace nejhorší kromě východní části Čech ještě i v nížinách na celé Moravě. Celkově relativně nejpříznivější stav je díky posledním deštům zejména na jihozápadě a jihu Čech. 

Sucho se projevuje samozřejmě i na stavu vody ve vodních tocích. V dubnu bývá obecně vody v řekách více, takže aktuální hodnoty stavu vody nejsou z celkového pohledu nějak zvlášť nízké, ale pokud bychom to porovnali s průměrem pro duben, tak už je to mnohem horší. Některé vodní toky vykazují rekordně nízké stavy vody pro duben. V tuto část roku ještě nikdy nebylo tak málo vody zejména na některých východočeských řekách, ale i na moravských. Překvapivě pak také na Nežárce na jihu Čech. Zde se nedělní déšť asi ještě nestihl projevit.

Situce okolo sucha se tedy minulý týden někde zlepšila, ale někde naopak zhoršila a v určitých oblastech Česka to začíná být velký problém, který by se brzy mohl projevit i na úrodě. V době koronaviru se takových informacím nedostává tolik pozornosti, ale dopady sucha by mohly být také velmi nepříjemné, pokud si situace v nejbližších týdnech výrazně nezlepší.



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024