Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Neuvěřitelné!? Vrchol české zimy přišel letos až v dubnu!

5. 4. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 5. 4. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nejnižší teplota celé sezony byla naměřena 1. dubna v Jizerských horách Neuvěřitelné!? Vrchol české zimy přišel letos až v dubnu! Zdroj fotografie: 123rf.com Tohle se ještě nikdy v Česku nestalo. Kdy byste řekli, že může být v Česku naměřena nejnižší teplota z celého roku? Asi v lednu? Možná v prosinci nebo únoru? Letos byla zima opravdu tak divná, že nejnižší naměřená teplota byla nakonec nahlášena v čistě jarním měsíci dubnu! Konkrétně ve středu 1. dubna na stanici Jizerka- Horní Jizera ukázal teploměr -23,9 °C! Mimochodem, překonán tím byl šumavský rekord z 23. března, který byl sám o sobě mimořádně pozdním. 

Podle údajů z oficiálních stanic bylo ale první dubnové ráno nejchladnější z celé zimy i na řadě dalších místy, dohromady téměř na čtvrtině území Česka. Příčinou této kuriozity byla kombinace dvou extrémů. Na jedné straně velmi mírného průběhu zimy, když se vůbec nevyskytl žádný vpád opravdu studeného vzduchu, na straně druhé pak skutečně překvapivě studený vzduch na přelomu března a dubna, který o první dubnové noci navíc přinesl ideální podmínky pro mráz - bezvětří, nízkou vlhkost vzduchu, žádnou oblačnost. 

K absolutnímu rekordu celé zimní sezony stačily některým stanicím teploty, které jsou sice na duben extrémně nízké, ale za normálního průběhu zimy by určitě rekordní nebyly. Třeba stanice Semčice u Mladé Boleslavi naměřila ve středu -7,2 °C. Ani se nechce věřit, že za celé období prosince, ledna, února a ani března se tu ani jednou nedostala teplota níže. Ale opravdu to tak bylo. 

Příroda samozřejmě není z takové převrácené situace ani trochu nadšená. Mrazy v opravdové zimě chybí, díky tomu lépe přežili škůdci (jako je třeba kůrovec, ale i např. klíšťata). Teplý průběh zimy pak přispěl k tomu, že stromy i květiny rychle nasadily na květ, některé začaly kvést už v druhé půlce března. A pak bum. Na začátku dubna najednou mráz jako ze Sibiře, spoustu květů spálil a to se projeví i na letošní ovocné úrodě.

Jako kuriozita tedy vyvrcholení zimy v dubnu posloužilo, ale doufejme, že se to v příštích letech spíše nebude opakovat.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024