Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Překvapí nás pár velmi mrazivých nocí

20. 3. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 20. 3. 2020 | ms, meteocentrum,cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Teploty mohou klesat i k -10 °C! Překvapí nás pár velmi mrazivých nocí Zdroj fotografie: 123rf Teplé počasí posledních dnů je nyní střídáno velmi silným vpádem studeného vzduchu od severu. Pro tuto část roku jsou takové situace celkem běžné, přesto působí překvapově. Z denní teploty dosahujících skoro ke 20 °C se totiž během pár dní stanou dny, kdy se nejprve do vyšších poloh vrátí sněžení a pak klesnou noční teploty hluboko pod nulu. Ani přes den se moc neohřejeme a oteplování v příštím týdnu bude jen velmi pomalé.

Sobota je ve znamení přecházející fronty, která přináší srážky, jež ruku v ruce s ochlazením přecházejí na horách postupně ve sněhové. Denní teploty už vystoupí maximálně na 7 °C, navíc pocitově teplotu sníží čerstvý vítr. Ale ochlazení se naplno projeví až v dalších dnech - už v noci na neděli přijde celodenní mráz s teplotami okolo -5 °C. V neděli už se denní teploty vystoupí maximálně na 0/4 °C, takže bude průměrná teplota záporná.

Začátek příštího týdne nabídne výrazně mrazivá rána, v pondělí i v úterý teploty určitě budou klesat na většině republiky pod -5 °C a lokálně nejspíš i pod -10 °C, zejména v horských a podhorských oblastech. Pomůže tomu celkové vyjasnění oblohy. Taková zima v druhé polovině března není moc běžná, a vlastně jsme takovou téměř nezažívali ani během opravdové zimy od prosince do února. Denní teploty v pondělí zůstanou na 0/4 °C, v úterý už se malinko oteplí na 1/5 °C.

Od středy teploty dál zvolna porostou a postupně se budou zvyšovat i ranní minima. V polovině příštího týdne se tak teploty zase vrátí k normálu. Na konci měsíc se tak dočkáme zase zrhuba 15 °C v odpoledních hodinách.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024