Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Evropa má za sebou nejteplejší zimu ve svých dějinách

8. 3. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 3. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Zvlášť mimořádně vysoké teploty panovaly na severovýchodě kontinentu. Evropa má za sebou nejteplejší zimu ve svých dějinách Zdroj fotografie: 123rf Průměrná teplota za prosinec až únor byla letos v Evropě o 3,4 °C vyšší než je dlouhodobý průměr. Tím normálem je myšleno období 1981 až 2010, které už samo o sobě je zřetelně teplejší než předchozí desítky let. Ve srovnání s šedesátými a sedmdesátými lety by letošní zima byla ještě o něco teplejší. A zvlášť výrazná ochylka od normálu byla zaznamenána v oblasti severovýchodní Evropy, zejména v evropské části Ruska, ve Finsku či ve Švédsku. V těchto zemích odchylka od normálu dosáhla až na 6 °C.

S letošní zimou jsou spojeny různé anomálie, jako například to, že v fisnkém hlavním městě Helsinky za celou zimu vůbec nesněžilo, což se tu ještě nikdy předtím nestalo! Velmi teplá zima byla i v oblasti střední Evropy. Pokud bychom se podívali za hranice Evropy, tak mimořádně vysoké teploty zaznamenala i asijská část Ruska, tedy Sibiř. Zde by bylo přesnější říci, že šlo o mírné mrazy, mírnější než obvykle. Příčinou celkově vysokých teplot je, že se letos v zimě v Evropě abnormálně moc prosazovalo západní proudění, klima tak bylo extrémně oceánské. S tím bylo spojeno i větrno a hodně srážek, hlavně v únoru.

Letošní mimořádně mírná zima může mít velké dopady na přírodu, především v tom smyslu, že chybějící silný mráz umožnil přežít zima řadě škůdců. Vysokou míru přežití zimy ale vykazují prakticky všechna zvířata, a také třeba bezdomovci, zvlášť v zemích jako je Rusko. Tam se snížila i spotřeba tvrdého alkoholu, která přes zimu tradičně roste. 

Je zřejmé, že tato extrémně teplá zima je dalším střípkem do mozaiky celkového oteplování klimatu.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024