Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Americkým státem Tennessee se prohnalo zničující tornádo

4. 3. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 3. 2020 | mm, meteocentrum.cz;weather.com
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na jihu Spojených státu už je tornádová sezóna v plném proudu. Americkým státem Tennessee se prohnalo zničující tornádo Zdroj fotografie: 123rf Na úterní ráno budou určitě dlouho vzpomínat obyvatelé několika okresů v státě Tennessee, přes které prošlo minimálně jedno, ale možná i víc jednotliých tornád. Podle škod, které větrný vír přinesl, šlo nejspíš o tornádo minimálně kategorie EF3, tedy s rychlostí větru 218-266 km/h. Nejvyšší rychlost naměřená na Sněžce je pro srovnání 223 km/h.

V pásu za tornádem zůstávaly zničené domy, popadané stromy, na letišti v Nashville bylo poškozeni i několik malých letadel. O život přišlo nejméně 24 lidí, další se ještě pohřešují. Přechodně bylo bez elektřiny 73 000 domácností a firem. Podle snímků musel být vítr opravdu mimořádně silný.

I když se to nezdá, už v březnu se v průměru nad americkými pláněmi prohání desítky tornád. Teplejší vzduch a větší množství vlhkosti dodávájí bouřím, ze kterých se tornáda spouští, potřebnou energii. Nyní, na počátku jara, je největší riziko na setkání se s tornádem v pásu mezi Dallasem a Atlantou. Tato oblast má velmi blízko k Mexickému zálivu, ze kterého do ní může proudit zmiňovaný vlhký a teplý vzduch.

Sezóna tornád zde vrcholí už v květnu, tedy o něco dříve než u nás bouřkové období. Ale hlavně na jihu se mohou objevit i během zimy, nesmíme zapomínat, že jižní státy v rámci USA už leží daleko na jihu a zdejší zima připomíná spíš naše jaro. I nejhorší tornádo v historii USA bylo zaznamenáno v březnu roku 1925.



Čeká nás teplý velikonoční víkend

Čeká nás teplý velikonoční víkend

V následujících dnech bude nad naše území proudit velmi teplý vzduch od jihu, který kromě nadprůměrně vysokých teplot přinese nad naše území také saharský prach, který dokonce může ovlivnit předpovídané teploty. Očekáváme poměrně slunečné počasí, se srážkami se setkáme kromě pátku až v pondělí nebo vzácně v neděli.

28. 3. 2024
Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024