Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Jak studený může být konec února aneb krátká vzpomínka dva roky zpět

24. 2. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 24. 2. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ogimet.com
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Ne každý rok už se v únoru hlásí jaro o slovo. Jak studený může být konec února aneb krátká vzpomínka dva roky zpět Zdroj fotografie: 123rf Letošní únor nás nepřestává překvapovat vysokými teplotami (viz včerejší článek), ale o tom že je to stále zimní měsíc, nás snadno přesvědčí pohled do statistik pouhé dva roky starých.

Únor 2018 ve svých prvních dvou dekádách nepřinášel nijak teplé počasí, ale ani žádné extrémní mrazy. Po polovině měsíce se však místo jara začala ve výstupech meteorologických modelů rýsovat mohutná tlaková výše nad Skandinávií. A právě tato výše nasměrovala arktický vzduch daleko do Evropy.

Jeho příliv začal přesně před 2 roky, 24. února 2018. Už tak poměrně nízké teploty začaly dál klesat. V následujích dnech až do začátku března bylo i přes den často pod -5 °C, ve vyšších polohách jen kolem -10 °C (v Přibyslavi bylo 27. února maximum -10,3 °C). Noční teploty klesaly běžně na -10 °C až -18 °C.  Extrémně chladno bylo na horách, na Sněžce bylo poslední únorový den v poledne -21,7 °C a východní vítr vanul rychlostí 13 m/s.

Příliv studeného vzduchu byl ještě silnější než o rok dříve v lednu, patřil mezi nejvýraznější za minimálně posledních 15 let. Pokud by se k nám takto studená vzduchová hmota dostala v lednu nad sněhem a výrazněji by se utišil vítr, minima by byla ještě mnohem nižší. Takto byla zajímavá hlavně maxima, která byla na konec února opravdu mimořádně nízká. V březnu potom přišlo ještě jedno výrazné ochlazení, ale už od dubna se prudce oteplilo a prakticky začalo léto.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024