Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Fronta se silným větrem přechází přes Česko - Sněžka 223 km/h (?)

23. 2. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 23. 2. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ;ogimet;ORF
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Aktuálně přechází přes Česko pásmo intenziního deště s velmi silnými nárazy větru Fronta se silným větrem přechází přes Česko - Sněžka 223 km/h (?) Zdroj fotografie: 123rf

Předpovídaný silný vítr dorazil, nejsilnější nárazy zaznamenáváme v souvislosti s postupující studenou frontou. Ta již přešla přes severní Čechy a postupuje dál na jih a na Moravu. Z řady stanic jsou hlášeny nárazy 20-25 m/s, ale lokálně i více. Mnohem silnější vítr je hlášen z hor - česká stanice na Sněžce zaznamenala kolem 50 m/s (180 km/h), polská stanice podle zatím nepotvrzených údajů serveru ogimet.com 62 m/s (223 km/h) - to je srovnatelné číslo s orkánem Kyrill. Německem a Polskem přešla i výrazná bouřka.

Vítr za sebou zanechává výpadky elektřiny (i tato zpráva je posílána přes mobilní síť), zastavené železniční tratě a zpožděné vlaky. Pokud v ranních hodinách někam cestujete, věnujte prosím zvýšenou pozornost stavu silnice nebo omezením ve veřejné dopravě.

Před samotnou studenou frontu k nám proudí mimořádně teplý vzduch. Nejtepleji bylo na jižní Moravě, v Brodě nad Dyjí se mezi 18 a 20 h držela teplota u +16 °C. Za frontou teplota klesá, zítra by již mělo být maximálně 10 °C. Z Rakouska jsou hlášeny i teploty kolem 20 °C.

Vydatné srážky a tání sněhu navíc zvedly hladiny řek v oblasti Krkonoš, Jizerských a Orlických hor. Druhý povodňový stupeň byl hlášen na Labi ve Vestřevi, jednička na několika dalších profilech. Situace by se měla během zítřka uklidňovat s tím jak budou ubývat srážky a na horách se ochladí.



Kde bude v příštích dnech sněžit?

Kde bude v příštích dnech sněžit?

Ochlazení je v těchto dnech velice výrazné, očekáváme nyní přeháňky, ale do nižších poloh sněžení už nezavítá. Studené počasí vydrží zhruba do víkendu, pravděpodobně v neděli k nám začne pronikat už zase teplejší vzduch.

15. 4. 2024
Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

Neděle bude na delší dobu poslední teplý den

V neděli očekáváme maximální denní teploty v rozmezí 21/25 °C, na jižní Moravě lokálně až 27 °C. Chladněji již bude na severozápadě a na severu území, kde budou teploty stoupat maximálně na 20 °C. Přicházející studená fronta se bude vlnit, a tak k nám studený vzduch pronikne zejména až v noci na úterý.

14. 4. 2024