Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V neděli pozor na velmi silný vítr

22. 2. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 22. 2. 2020 | mm, meteocentrum.cz;ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nynější únor se vyznačuje častými nápory větru, další kolo nás čeká v neděli. V neděli pozor na velmi silný vítr Zdroj fotografie: photos.com

Živá cirkulace nad Atlantikem k nám přináší nejen teplé počasí, ale i opakované situace se silným větrem. Jedna z nich nás čeká zítra a protáhne se až do noci na pondělí. Příčinou silného větru bude velký tlakový gradient (změna tlaku se vzdáleností) mezi brázdou nízkého tlaku nad Polskem a tlakovou výší nad Francií.

Západní až jihozápadní vítr bude zesilovat během dopoledne na západě Čech a postupně se bude rozšiřovat i dál na východ. Nejsilnějších nárazů se pravděpodobně dočkáme krátce před a během večerního přechodu studené fronty, ale lokálně se mohou objevit i o něco dřív nebo až za frontou během noci na pondělí. Za frontou se bude měnit i směr větru na severozápadní - se změnou směru se mohou měnit jeho účinky na daném místě v závislosti na okolním terénu a zástavbě.

Před větrem vydal Český hydrometeorologický ústav výstrahu, ve které uvádí nejsilnější nárazy pro téměř celé Česko na 70-110 km/h. Je možné, že se během zítřejšího dne bude ještě výstraha upřesňovat.

Dynamické počasí přinese i jednu zajímavost - nejvyšší nedělní teploty čekáme až se zesílením větru několik hodin před studenou frontou, tedy až kolem 17 h. Hlavně na jihu Moravy by se teplota mohla přechodně přiblížit k 15 °C. Po přechodu fronty se bude ochlazovat, v pondělí by mělo být "jen" kolem 10 °C. Výkyvy teplot budou pokračovat i v následujících dnech, podrobnosti můžete nalézt v naší předpovědi.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024