Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Neděle opět přinesla rekordy: Klatovy 18,2 °C!

16. 2. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 16. 2. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Jde o zatím nejteplejší den od začátku roku Neděle opět přinesla rekordy: Klatovy 18,2 °C! Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Máme za sebou už tři únorové víkendy a ty přinesly kuriózní situaci - všechny tři tyto víkendy nabídly v Česku teploty, které aspoň někde šly nad +15 °C. Tato neděle se postarala o vysoké teploty především na jihu a jihozápadě Čech, vůbec nejvyšší teplota byla naměřena podle předběžných informací v Klatovech, konkrétně 17,2 °C. Přes 15 °C se teploty dostávaly na velkém množství stanic v Jihočeském a Plzeňském kraji. Zde občas skrz oblaka prosvítlo i slunce, které teplotám nahoru dopomohlo.

Ne všude ale byla neděle tak teplá. Opačným extrémem byl Ústecký kraj, kde se při celodenním zataženu i v nižších polohách často teploty nedostaly ani nad 5 °C - platí to zejména o oblasti podél řeky Ohře, jako je Mostecko, Lounsko, Žatecko, Litoměřicko... zde se projevila teplotní inverze. Moc jsme s ní nepočítali, i do tohoto regionu předpovědi udávaly víc než 10 °C. Takže nepřesnost byla poměrně velká. Příliš vysoko se teploty nedostaly ani v Libereckém kraji a na Vysočině.

Teplota na jihozápadě místy zdolala teplotní rekordy pro tento den. Rekordy padaly letos už po několikáté. A není vyloučeno, že by ještě mohly padat i v pondělí, protože studená fronta bude přes naše území přecházet až později odpoledne a večer. Předtím by teploty mohly vystoupit znovu lokálně ještě nad 15 °C především na jihu Čech. Spíš už bude pondělí o něco chladnější, s tím jak se bude zatahovat  postupně od západu zaprší.

Tři ze čtyř únorových víkendů už přinesly jarní teploty, tak se nechme překvapit, zda to vyjde i po čtvrté!



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024