Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Island hlásí rychlost větru 255 km/h, Atlantik obrovské níže

14. 2. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 2. 2020 | mm, meteocentrum.cz;severe-weather.
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Mimořádně větrné počasí zasáhlo tentokrát Island, chystá se i do Británie Island hlásí rychlost větru 255 km/h, Atlantik obrovské níže Zdroj fotografie: 123rf

Nad Atlantickým oceánem můžeme v posledních dnech pozorovat výraznou cyklonální činnost. Tvoří se zde výrazné tlakové níže, které přinášejí silné nárazy větru a na moře vysoké vlny.

Jedna z níží dnes dopoledne přinesla opravdu extrémní rychlost větru na západ Islandu. Na jedné ze stanic, kde vítr ještě urychlila vhodná konfigurace terénu, dosáhl nejvyšší náraz 255 km/h (71 m/s). Do dosažení historického islandského rekordu chybělo asi 12 km/h. Za velmi silným větrem stála tlaková níže s nejnižším tlakem 929 hPa (pro srovnání nad Českem dnes byl tlak přepočetný na hladinu moře kolem 1019 hPa).

Předpověď na zítra hovoří o tom, že další tlaková níže, pojmenovaná Dennis, by měla být ještě výraznější. Modelové prognózy hovoří o tom, že centrální tlak by se měl propadnout až na úroveň blízko 915 hPa. V ohrožení se tak může ocitnout i rekordní hodnota 913 hPa z roku 1993. Tak nízké hodnoty tlaku se občas objevují u tropických níží (hurikánů), ale ve středních šířkách jsou vzácné.

Velké rozdíly tlaku mezi středem a okrajem níže budou opět generovat silné nárazy větru, které se postupně rozšíří i nad Irsko a Velkou Británii.

Právě hluboké tlakové níže nad Atlantikem způsobí, že se nad naše území dostane v neděli velmi teplá vzduchová hmota. V nižších polohách se ale projeví spíš jen v Čechách, na Moravě by se tak výrazně oteplit nemělo.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024