Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Antarktida ohlásila rekord: 18,3 °C!

8. 2. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 8. 2. 2020 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Na jižní polokouli vrcholí léto, rekordy padají i jinde Antarktida ohlásila rekord: 18,3 °C! Zdroj fotografie: 123rf V pátek ohlásila argentinská vědecká základna Esperanza ležící na Antarktidě teplotu 18,3 °C a tím byl překonán historický rekord pro tento kontinent. Ten dosavadní pocházel z března 2015, kdy na témže místě naměřili 17,5 °C. 

Základna Esperanza leží na nejsevernějším cípu Antarktidy, kde panuje dlouhodobě nejteplejší klima z celého kontinentu. Navzdory naší ustálené představě o tom, že Antarktida je zemí věčného ledu a sněhu, tak nejsevernější cíp antarktického poloostrova zase tak kruté klima nemá. Nyní tam probíhá léto a průměrná denní maximální teplota se pohybuje okolo +3 °C. Průměrná teplota i s nocí je kolem nuly, takže se dá říct, že klima v létě je tam podobné, jaké máme u nás nyní v zimě. V tomto kontextu je třeba vnímat i dosažený rekord ve výši 18 °C - je to samozřejmě extrém, ale teploty nad 10 °C jsou zde dlouhodobě běžné.

Drtivá většina Antarktidy zůstává i nadále v nekonečných mrazech a sněhu. Přesto se zde také projevuje oteplování klimatu. Z celého kontinentu se nejrychleji otepluje právě nesevernější poloostrov, kde byl nyní zaznamenán rekord.

Pro zajímavost, v minulých dnech byl při stejné vlně teplého počasí relativně nedaleko odsud - na jihu Argentiny v Ohňové zemi - zaznamenán ještě jiný rekord. Tato oblast se stala tento týden vůbec nejjižnějším místem na Zemi, kde byla kdy dosažena teplota 30 °C. Léto zde nyní vrcholí.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024