Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Španělsko zasáhla zimní bouře Gloria

25. 1. 2020 | Poslední aktualizace: 00:00 25. 1. 2020 | mm, meteocentrum.cz;BBC,El País
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Tlaková níže přinesla řadu extrémních meteorologických projevů. Španělsko zasáhla zimní bouře Gloria Zdroj fotografie: 123rf Zatímco v Česku řešíme spíš nedostatek srážek, tak východ Španělska má úplně opačné starosti. Ty přinesla tlaková níže, která počátkem týdne operovala v okolí Gibraltarského průlivu a nad severním pobřežím Afriky.

Bouře přinesla vydatné deště a nárazy větru až 100 km/h. Intenzivní srážky rozvodnily několik řek, například katalánský tok Ter. Ve středních a vyšších polohách místo deště padal sníh, byla hlášena i kolem 20 cm vysoká nadílka. Sněhová pokrývka přinášela komplikace v dopravě.

Pobřežní oblasti se naopak potýkaly s vysokými vlnami - v samotném městě Valencia dosahovaly výšky až osmi metrů. Obyvatelé města Tossa De Mar mohli pozoroval velmi zajímavý úkaz - z moře se do ulic jejich města vyvalila bílá pěna. Její vznik je spojován s rozkladem organické hmoty v mořské vodě.

Velké škody na úrodě rýže napáchal bouřlivý příliv (storm surge) v deltě řeky Ebro na severovýchodě země. Zatopeno mořskou vodou bylo asi 30 km čtverečních rýžových polí.

Vidíme tak, že ne po celé Evropě je zima tak klidná jako v Česku. Sever naopak zažívá velmi teplou zimu, i na našich stránkách jsme v pondělí psali o jarních teplotách v Norsku.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024