Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Extrémní deště trápí východ Afriky

6. 12. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 6. 12. 2019 | mm, meteocentrum.cz;weather.com
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Mimořádné srážky souvisí s vysokou teplotou moře poblíž afrických břehů Extrémní deště trápí východ Afriky Zdroj fotografie: 123rf.com

Silně deštivý podzim trápí už řadu týdnů obyvatele Etiopie, Keni, Somálska a dalších východoafrických zemí. Během října a první poloviny listopadu spadlo až o 300 % vody víc než je obvyklé, v pobřežním Džibutsku spadlo dokonce za jediný den tolik, co normálně za dva roky.

Podle meteorologa Jonathana Erdmana stojí za přívaly vody výrazná fáze Dipólu v Indickém oceánu, což je podoba pacifického El Niña spočívající v rozdílných teplotách mořské vody v Indickém oceánu. Právě velmi teplá voda, která se ocitla u afrických břehů vedla k intenzivnímu výparu a následným vydatným dešťům.

Předpokládá se, že ke zvýšení intenzity dešťů přispívá i nárůst teploty, neboť teplejší vzduch pojme více vlhkosti, která pak může vypadnout jako intenzivní srážky.

Podle dostupných údajů si povodně a sesuvy půdy vyžádaly v oblasti nejméně 250 životů, postiženo bylo přibližně 2,5 milionu lidí, nejvíce v Jižním Súdánu, Etiopii a v Somálsku. Došlo k poškození cest a další infrastruktury, což komplikuje přístup lidí k potravinám a zdravotní péči.








O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024