Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

V pátek a v sobotu nárazovitý vítr

21. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 21. 11. 2019 | ka, meteocentrum.cz, portal.chmi.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Nárazy hrozí zejména na Vysočině, v Jihomoravském a LIbereckém kraji. V pátek a v sobotu nárazovitý vítr Zdroj fotografie: 123rf

Po zvlněné okluzní frontě, která již brzy zanikne nad naším územím, se Česko ocitne mezi tlakovou výší se středem nad východním Ruskem a přibližující se tlakovou níží od jihozápadu. To povede k nárůstu tlakového gradientu, který vyústí v silnější jihovýchodní proudění. 

Nárazovitý vítr lze očekávat již dnes večer, zejména v moravských a slezských pohraničních oblastech. Druhou epizodu se silnějším větrem předpokládají modely zítra přes den, a to především na Vysočině, méně často pak i v Orlických horách, Jeseníku a na jižní Moravě. V noci na sobotu a v sobotu přes den pak vítr ve zmíněných oblastech ještě zesílí, přidá se navíc ještě oblast severních Čech.

Méně jisté jsou si modely intenzitou nárůstu rychlosti větru. Některé předpokládají nárazy k 70 km/h, jiné předpovídají pouze 45-50 km/h. I přes nejistotu vydává Český hydrometeorologický ústav na nárazovitý vítr výstrahu, a je doporučeno opatrnosti zejména při cestování.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024