Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Poslední záchvěvy hurikánové sezóny

19. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 19. 11. 2019 | ka, meteocentrum.cz, www.ssd.noaa.g
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V centrálním Atlantiku vznikla tropická cyklona Sebastian, Filipíny ohrožují hned dva tajfuny. Poslední záchvěvy hurikánové sezóny Zdroj fotografie: NOAA

Ač je sezona hurikánů a tropických cyklon na severní polokouli téměř u konce, v Atlantiku přesto došlo ke vzniku nové tropické cyklony. Sebastian se vytvořil v centrálním Pacifiku a teprve dnes v odpoledních hodinách se stal tropickou cyklonou 1. kategorie podle Dvorakovy klasifikace, což odpovídá např. rychlostem větru 45 km/h.

Sebastian se sice nachází blízko Malých Antil, je však nepravděpodobné, že by obyvatelům od této tropické cyklony hrozilo větší nebezpečí. Její postup by se totiž měl brzy stočit na severozápad vlivem polárního tryskového proudění, které nyní obtéká východní pobřeží Severní Ameriky a bude se dále pohybovat směrem na západ. Sebastian se tak dostane nad chladnější vody mírného zeměpisného pásu a díky nižšímu přísunu energie bude spíše zanikat. Zbytky této tropické cyklony by mohly začít ovlivňovat západní Evropu již v pátek.

Méně příznivá je situace v západním Pacifiku, kde tajfun Kalmaegi postupuje severovýchodně od ostrova Luzon ze souostroví Filipín. Kalmaegi během dnešního dne zeslábnul a patří již jen do  3. kategorie, přesto jsou ve středu v severní části Filipín očekávány srážkové úhrny 100-200 mm. Situaci komplikuje také vznik další potenciální tropické cyklony, která se formuje ve Filipínském moři.



Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Srážkově nadprůměrná, ale na sníh chudá, zima 2023/2024

Zima na přelomu let 2023 a 2024 přinesla o 67 % srážek více ve srovnání se zimami 1961-2000. Vzhledem ale k pokračujícímu trendu teplých, a převážně deštivých, zim tomu sněhová nadílka vůbec neodpovídala. Situace s malým množstvím sněhu byla pochopitelně výraznější v nížinách než v horských oblastech.

27. 3. 2024
Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

Nadprůměrně teplé a poměrně slunečné Velikonoce?

S přibližujícími se velikonočními svátky se začíná potvrzovat velmi teplý ráz počasí, navíc na obloze neočekáváme příliš mnoho oblačnosti. Teploty se budou dostávat i nad 20 °C a není vyloučen výskyt letního dne. Na Moravě a ve Slezsku je ale nutné počítat se silnějším větrem.

26. 3. 2024