Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Indické Dillí zasáhl toxický smog

18. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 18. 11. 2019 | mm, meteocentrum.cz; phys.org
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Znečištění mnohonásobně překročilo doporučené limity. Indické Dillí zasáhl toxický smog Zdroj fotografie: 123rf

Zdrojem znečištění jsou kromě průmyslu a dopravy i vypalování strnišť na sklizených polích v okolí 20 milionového města. Zvlášť nebezpečné jsou drobné částice PM2.5, které se snadno dostávají do krevního oběhu. Některé látky pravidelně překračují dvacetinásobek limitů stanovaných Světovou zdravotnickou organizací.

Situaci zhoršuje i fakt, že řada lidí z různých důvodů nenosí masky na obličej. Někteří úvadí, že jsou pro ně příliš drahé, ale mnoho lidí je odmítá nosit kvůli vzhledu nebo kvůli tomu, že jim nošení masky není pohodlné. Navzdory varování lékařů a výzkumům potvrzujícím škodlivost smogu je tak nebezpečí často podceňováno.

Místní vláda se snaží situaci řešit rozdáváním masek dětem, několik dní byly dokonce uzavřeny školy. Byla omezena i automobilová doprava a pozastaveny stavební práce ve městě. Celkově se však situace nezlepšuje, smog přichází v poslední době každou zimu.



Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024
První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

První polovina nového týdne bude ve znamení zimního počasí

Po nejchladnějším víkendu od února i začátek nového týdne pokračuje v chladném rázu a ve znamení srážek, o víkendu by už ale mělo dorazit citelné oteplení.

22. 4. 2024