Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Vydatné lijáky rozvodnily řeky na Slovensku

14. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 14. 11. 2019 | mm, meteocentrum.cz;SHMÚ;pravda.sk
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Lokálně spadlo výrazně přes 50 mm srážek Vydatné lijáky rozvodnily řeky na Slovensku Zdroj fotografie: 123rf

Ještě víc než v Česku se výrazné frontální rozhraní projevilo na Slovensku. Příliv vlhkého vzduchu v kombinaci s horským terénem zapříčinil velmi vysoké úhrny především ve střední části země.

Zcela mimořádný úhrn (s ohledem na listopad) byl naměřen na stanici Demänovská dolina - Jasná v Nízkých Tatrách. V čase nejsilnějších srážek mezi včerejší a dnešní 2 h ranní vykázal srážkoměr celkový úhrn 139,1 mm za 24 h. Přitom už v předchozích dnech zde spadlo několik desítek milimetrů. Blízká stanice Vyšná Boca dosáhla maximálního 24-hodinového úhrnu 77,2 mm.

Přes 70 mm srážek se dostala i známá lokalita Stratená-Dobšinská Ľadová Jaskyňa. Vydatně pršelo i v povodí horního Hronu a Muráňské planiny (i zde lokálně přes 50 mm/24 h)

Kvůli vydatnému dešti a předchozímu nasycení půdy se začaly zvedat hladiny řek ve střední a východní části Slovenska. Některé toky se dokonce dostaly nad hranici 3. stupně povodňové aktivity. K tomu došlo například na Čierném Váhu nebo na Hronu v Polomce. Dále na jihu se výrazně rozvodnil tok Muráň. Právě zde si ve městě Revúca rozvodněná řeka bohužel vyžádala tři oběti.

V tuto chvíli už se situace mírně uklidňuje, momentálně už žádný tok nedosahuje na 3. stupeň povodňové aktivity. Zvýšené průtoky se dostávají i na nižší úseky řek, 1. stupeň platí aktuálně v Košicích na Hornádu nebo v Banské Bystrici na Hronu.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024