Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sever Skandinávie zasáhly třeskuté mrazy

10. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 10. 11. 2019 | mm, meteocentrum.cz;yr.no,ogimet.co
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V některých místech Švédska a Norska klesla teplota pod -30 °C. Sever Skandinávie zasáhly třeskuté mrazy Zdroj fotografie: 123rf.com Zatímco v Česku pokračuje mírné listopadové počasí, tak na severu Evropy se už o slovo přihlásila zima. Kdyby zde bylo pár stupňů pod nulou, tak by to nikoho nepřekvapilo, ale asi málokdo čekal, že teplota spadne pod -30 °C už před polovinou listopadu.

Podle dostupných informací bylo nejmrazivěji na švédské stanici Nikkaluokta, kde změřili dnes ráno -34,5 °C. Stanice leží v údolí (což zajisté pomohlo takovému poklesu) v nadmořské výšce 467 m. Protože slunce už je na severu velmi nízké, jen pár stupňů nad obzorem, tak se ani přes den moc neoteplilo. Místní občané tak mohli vyrazit krátce po obědě na vycházku při teplotě kolem -29 °C. O něco tepleji bylo ve známém švédském městě Kiruna, kde odpoledne teplota vystoupila až na -16 °C.

Mrazivo je i ve vnitrozemí severního Norska. Zde vyniká stanice Karasjok. I když ráno zde bylo výrazně tepleji než v Nikkaluoktě, tak přes den se oteplilo jen na -26,8 °C a nyní již teplota klesla pod -32 °C! Karasjok, podobně jako výše změněná švédská stanice leží v údolí, ale o výrazně níže - jen v výšce 129 m. Pro srovnání s můžeme uvést, že dlohoudobá průměrná teplota pro tyto dny je v Karasjoku kolem -8 °C.

Podle modelové předpovědi by v Karasjoku mělo zůstat prakticky jasno, tak bude zajímavé sledovat, zda zítra teplota neklesne až na -35 °C. 

AKTUALIZACE 11.11.: V Karasjoku bylo v noci na dnešek -33,4 °C, ve švédské Nikkaluoktě dokonce -34,6 °C.



Příští týden se navrátí letní teploty

Příští týden se navrátí letní teploty

Po poměrně dlouhé studené verzi dubna se situace od víkendu začne výrazně měnit. Zatímco ve čtvrtek očekáváme teplotní maxima kolem 9 °C s krupkovitými přeháňkami a sněžením zpočátku i v nižších polohách, v neděli bude už přes 20 °C. A příští týden se teploty budou dostávat i přes 25 °C.

24. 4. 2024
Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Ve středu řekne zima své poslední slovo, rozloučí se sněžením a vydatným deštěm

Po týdnu trvajících podprůměrných teplotách čekají Moravu a Slezsko před citelným oteplením ještě vydatné srážky a někde i přívaly sněhu.

23. 4. 2024