Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Asii stále ohrožují tropické cyklony

4. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 4. 11. 2019 | ka, meteocentrum.cz, https://www.ss
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V Indickém a Tichém oceánu se stále vyskytují tři tropické cyklony. Asii stále ohrožují tropické cyklony Zdroj fotografie: 123rf

Zatímco u nás se již pomalu hlásí ke slovu zima, sezóna tropických cyklon na severní polokouli ještě zdaleka nekončí. Atlantik je již klidný, zato v Pacifickém a Indickém oceánu můžeme nyní pozorovat hned tři cyklony.

Nejvyšší, tedy páté kategorie, je nyní tropická cyklona Maha, která vznikla jihozápadně od Srí Lanky 29. října. Nyní se nachází v Arabském moři s tlakem ve středu 943 hPa  a větrem síly orkánu. Podle předpovědí by mělo dojít ke kulminaci během úterý, kdy se dostane nad chladnější oceánské vody. Následně se má také stáčet směrem na východ, tedy dál od Arabského poloostrova, kterému je nyní nejblíž. Její trasa povede nejpravděpodobněji na stát Guajarat v severovýchodní Indii.

Další rychle se rozvíjející tropická cyklona (resp. tajfun kvůli oblasti vzniku) je Halong, který během 24 hodin zesílil z kategorie 2 do kategorie 4. Halong byl zaregistrován 1. listopadu západně od Marshallových ostrovů v Mikronésii, nyní míjí Severní Mariany a míří  směrem na Japonsko. Dle aktuální předpovědi by se však i Halong měl postupně stočit víc na severovýchod. Přestože je tlak v jeho centru vyšší než u Mahy, i zde lze pozorovat vítr síly orkánu (přes 120 km/h). Jižnější poloha také napomáhá zesilování Halongu, jelikož při teplotě mořské hladiny 29°C má dostatek energie pro intenzivní konvektivní činnost.

Trojici doplňuje Matmo v Bengálském zálivu, která je však s rychlostmi kolem 100 km/h slabší a přestože postupně nabývá na síle, jde zatím jen o tropickou cyklonu 2. kategorie. Aktuálně míří k východní Indii, její vývoj se proto stále sleduje.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024