Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Sever Evropy už hlásí -23 °C, jih Španělska ještě 30 °C!

1. 11. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 1. 11. 2019 | ms, meteocentrum.cz
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
Závěr října přinesl i prudké zvraty. Sever Evropy už hlásí -23 °C, jih Španělska ještě 30 °C! Zdroj fotografie: meteocentrum.cz Teplotní mapa Evropy je momentálně mimořádně barevná. Na její sever už pronikla arktická zima, když minimální teploty v nejsevernějších částech Finska a Norska poklesly v minulých dnech až pod -22 °C a na jedné observatoři ve Finsku naměřili ve čtvrtek ráno dokonce -23,9 °C! I na zdejší poměry je to v říjnu extrémní zima. Navíc maximální denní teplota zde vystoupila jen na -16 °C. V oblasti už pomalu začíná polární noc a slunce přes den prakticky nevychází. 

Na druhém konci Evropy pak byl poslední říjnový den ještě dokonce tropický, v jižním Španělsku vystoupila teplota až na hranici 30 °C. Rozdíly mezi severem a jihem kontinentu jsou momentálně obrovské. Boj vzduchových hmot se projevil v minulých dnech i u nás. Ještě v neděli se maximální teploty dostávaly nad +20 °C, ve čtvrtek ráno už bylo na těch stejných místech kolem -5 °C. Relativně teplejší vzduchová hmota byla nahrazena studenou, která však v dalších dnech zase ustoupí do defenzivy.

Veliké teplotní rozdíly podporují vznik větru, který působí jako přirozený vyrovnavatel těchto rozdílů. A velké teplotní rozdíly tudíž i zvyšují riziko nebezpečných bouří, jakou nyní například na sobotu předpovídáme do Velké Británie. Pokud vyjdou některé modely, tak by mohlí jít o poměrně ničivou smršť. Česko by ale zásadním způsobem zasáhnout neměla, i když s o něco větrnějším počasím můžeme počítat.



O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024
Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Tip na víkend? Na hory za sněhem, třeba i na běžky!

Ochlazení přináší do hor po čase opět sníh. Někde ho už je víc než v únoru a v dalších dnech navíc ještě připadne - nejspíš především v noci na sobotu. O víkendu bude navíc velice chladno...

18. 4. 2024