Mobile menu openmenu
Mapy počasí

Mapy počasí s plynoucí animací

Čtvrteční ráno mrazivé, místy i rekordně!

31. 10. 2019 | Poslední aktualizace: 00:00 31. 10. 2019 | ms, meteocentrum.cz, ČHMÚ
  • Facebook
  • Twitter/X
  • RSS
V horských oblastech klesly teploty i pod -10 °C Čtvrteční ráno mrazivé, místy i rekordně! Zdroj fotografie: 123rf Příliv studeného vzduchu vyvrcholil dá se říci v noci na čtvrtek, kdy se teploty při vyjasnění dostaly na celém území Česka pod nulu. Na některých místech byl mráz i poměrně silný, v horských oblastech na severu Čech klesla ranní minima i pod -10 °C, nejnižší teplota -13,6 °C byla zaznamenána na Jizerce. V nižších polohách byly lokálně naměřeny teploty pod -5 °C, průměrné ranní minimum činilo -4,1 °C. Na mnoha stanicích padly historické rekordy, třeba v Praze, kde na Ruzyni naměřili 6,5 °C. 

Mrazivá rána nejsou na konci října v Česku už ničím neobvyklá, ale tohle patřilo mezi ty vůbec nejstudenější. Obdobně studené ranní teploty byly v Česku i před deseti lety 31.10.2009. Denní teploty však nyní vystupují nad +5 °C a z tohoto pohledu nejde o až tak extrémní zimu. Současné ochlazení je výrazné  obzvlášť v kontextu s dlouhotrvajícím teplým počasí, které dva týdny přinášelo maxima nad 15 °C a skončilo až minulou neděli. 

Nyní je před námi zase už dašlí oteplení, o víkendu přibude oblačnosti a objeví se i srážky, díky čemuž se zejména ranní teploty výrazně zvýší a odlepí se od bodu mrazu. Ty denní se pak dokážou podívat aspoň nad +10 °C.



Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Skandinávie i nadále prožívá neobvykle chladné počasí

Po začátku dubna, kdy na řadě míst Skandinávie naměřili meteorologové rekordně nízká minima, i druhá půlka měsíce má být podprůměrné studená.

19. 4. 2024
O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

O víkendu vpád studeného vzduchu vyvrcholí

Na horách hrozí především v sobotu přívaly sněhu, v nižších polohách pak hlavně v neděli a v pondělí aspoň ranní mrazy. Denní teploty budou podobné nebo i nižší, než panovaly v únoru.

18. 4. 2024